Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, ‘Enflasyonda yön yukarı’ başlıklı bugünkü yazısında enflasyondaki hızlı artışları değerlendirdi.
Türkiye’deki enflasyonun en önemli nedeninin döviz kurlarındaki artış olduğunu vurgulayan Aslanoğlu, “Geçen yıl Nisan ayının sonu ile bu yılı karşılaştırdığımızda, sepet kurun yüzde 26 civarında yukarıda olduğunu görüyoruz. Güçlü bir turizm etkisi görülmedikçe, cari işlemler açığının 25 -30 milyar dolar arasında seyrettiği, sermaye girişinin olmadığı ve DTH girişinin azalmadığı bir ortamda, döviz kurlarına baskı devam edebilir.” dedi.
The Economist dergisinin emtia fiyat endeksinin USD cinsinden son bir yılda yüzde 84, gıda hammadde endeksinin yüzde 55 artmış durumda olduğunu belirten Erhan Aslanoğlu, bu nedenle girdi maliyetlerinin arttığını, ÜFE oranında görülen bu etkilenmenin TÜFE’ye yüzde 10 dolayında yansıma yaratacağını söyledi.
ÜFE’yi yukarı iten unsurların devam ettiğini belirten Aslanoğlu, yazısını, “Yıllık TÜFE artışı mevsimsel faktörlere ve baz etkisine bağlı olarak önümüzdeki dönemde geçici inişler yaşasa bile tekrar yeni zirvelere yönelebilir. Para politikasının uzunca bir süre sıkı gitmesi, gerekirse daha da sıkılaştırmaya açık olması gerekiyor.” diyerek tamamladı.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun yazısının tamamını okumak için lütfen aşağıdaki linke tıklayın.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/enflasyonda-yon-yukari/620174