Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 8. ART ANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nın açılışına katılarak bir konuşma yaptı.
Özdebir burada yaptığı konuşmada kentlilik bilinci oluşmasının, o kentte yaşayanların var olan değişik kimliklerinin yanı sıra, içinde yaşadıkları kentle özdeşleşebilen bir kimliğe sahip olmalarıyla mümkün olabileceğini çapa escort belirtti.
Bir kentte yaşayan kişiler için kentin yaşam sürdürmekle ilgili işlevsel niteliklerinin dışında bir anlamı yoksa oranın bir kimliğinden söz edilemeyeceğini dile getiren Özdebir, “Kent kimliği durağan olmayıp, sürekli gelişen, değişen, yenilenebilen veya bozulabilen nitelikte dinamik bir oluşumdur. Bir kentin var olan kimliği, kendisince değil, ancak insan eliyle, dışsal etkenler ile bozulur. Dolayısıyla kent kimliğinin, kentsel mekânla ve kültürle yakın ilişkisi söz konusudur” dedi.
Ankara’da yetişen dünya çapında bilim, kültür ve sanat insanlarına sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Özdebir sözlerine şöyle devam etti:
“Kentlerin tanınırlığı bilim, teknoloji, mimari, edebiyat, resim, müzik gibi sanat dallarına olan katkıları ile oluşur. Bu ruhu besleyemediğinizde kentte yaşayanlar arasında o kente ait olmama, kentini sahiplenmeme duygusu gelişmektedir. Sonuçta da, o kentin yok olmakta olan tarihi-kültürel kimliğini kurtarabilmek yada elde kalabilenleri korumak güçleşmektedir. Bu çizdiğim çerçeve noktasında Ankara açısından maalesef ciddi sıkıntılarımız var. Bunda hızlı kentleşme ve bunun yarattığı ekonomik ve kültürel karmaşıklık önemli bir rol oynadı. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında kentin mimari ve kültürel kimliğine dair çok önemli adımlar atıldı ve önemli mesafeler alındı. Ancak 1950’li yıllardan itibaren başlayan hızlı göç ve kentleşme olgusuyla maalesef herşey kontrolden çıktı.
Bu büyük sıkıntılara, hem siyasetçilerimizin hem de yerel yönetimlerin popülist yaklaşımları eklenince kentler yaşanılmaz hale geldi. Kentleşme hızının azaldığı son 30 yılda bile doğru adımlar atılamadı ve yine üzülerek söylüyorum, bu kent özellikle belirli bir gelir düzeyine ulaşanları göç verir hale geldi. Bu kente kimliğini kazandıracak bir ruh yaratmak, burada yaşayanlarda Ankaralılık bilincini oluşturmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Özellikle de yerel yönetimlerimizin büyük bir sorumluluğu var. Ankara artık Başkent olmasının yanı sıra önemli bir sanayi kenti. Üniversiteleriyle, nitelikli insan kaynağı ile Türkiye’nin en yaşanabilir kenti olan Ankara’yı ruhu da olan bir kent haline getirmek zorundayız” diye konuştu.
Özdebir, konuşmasından sonra fuarda bulunan sanat galerini ziyaret etti.
ATO Congresium da gerçekleşen fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, ASO Başkan Yardımcısı ve 2. OSB Başkanı Seyit Ardıç, ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit, Uluslararası Sanatçılar Derneği Başkanı Ressam Bedri Baykam, Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.