Heyetler arası görüşme 14.10 itibari ile sona erdi. Zirvenin ardından Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada, “Garantör olarak kimi istiyoruz; BMGK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail” ifadelerine yer verildi. Rus heyeti de Ukrayna heyetinin ardından açıklamalarda bulundu, yapılan açıklamada; “Ukrayna’nın önerilerini Putin’in önüne koyacağız.” denildi.
Müzakere için barış masası bu kez İstanbul’da kuruldu. Savaşın başlangıcından itibaren taraflarla diplomasi trafiğini yürüten Türkiye, bu kez Rusya-Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yaptı. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin 4. yüz yüze müzakere görüşmesi İstanbul’da Dolmabahçe’de sona erdi.
Kritik zirvenin ardından taraflar kameralar karşısına geçip peş peşe açıklamalarda bulundu.
UKRAYNA HEYETİNDEN İLK AÇIKLAMA: “TÜRKİYE DE GARANTÖR OLSUN”
Ukrayna heyeti tarafından yapılan açıklamada; “Ne olursa olsun istişareler 3 gün içinde yapılabilir, sonrasında imzayı atan kişiler bizim için güvenliğimizi sağlayabilir. Garantör olarak kimi istiyoruz; BMGK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail” ifadelerine yer verildi.
Açıklamalardan satır başları şu şekilde;
Sadece resmi bir onay bekliyoruz. Bu sistem kapsamında Ukrayna’nın gelecekteki güvenliği garanti altına alınsın istiyoruz. Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerekir. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir böyle bir senaryoda. Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir.
NATO Sözleşmesi’nin 5. maddesindeki garantiler sağlanırsa, böyle bir senaryoda bizim de herhangi bir askeri ya da siyasi topluluğa katılmamız söz konusu olmayacaktır.
“Ukrayna Devleti Rus devletinden farklı çalışıyor. Biz bugün olumlu noktalara da dokunduk. Ukrayna garantör ülkeleri ile biraz farklı ilişkilerde bulunacak. Güvenlik garantileri bizim için en önemlisi. Ukrayna’da belki referandum düzenlenebilir. Ukrayna halkı kendi fikrini söyleyecektir.
Kırım konusuna gelince Ukrayna ve Rusya pozisyonlarını ikili konuşmalar devam edecek. Bugün Rusya’ya bunu teklif ediyoruz. Ukrayna ve Rusya müzakereler devam ettiği sürece güç kullanmasın. Çünkü Kırım konusunun çözülmesi lazım.
Donetsk ve Lugansk biraz daha farklı konu bunu cumhurbaşkanları kendi aralarında çözecektir.”
KİEV-ÇERNİHİV’DE OPERASYONLAR DURACAK
Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyonların durdurulacağı açıklandı. Kırım ve Donbas için 15 gün içinde görüşmeler yapılacağı da belirtildi.
REFERANDUM GÜNDEMİ
“Referandum aktif bir şekilde konuşuluyor. Referandum ülkemizin parlamentosunda bazı çerçevelerde gerçekleşebilir. İkincisi Uluslararası kurallar da önemli. Uluslararası toplumun bunu kabul etmesi gerekli, hiçbir referandum bir baskı sonucunda olmalıdır. Silahların bulunmadığı, barışın olduğu bir bölgede yapılmalı. Hiçbir ülke bu sürece karışmamalı.”
“Sadece barışçıl bir bölgede referandum yapılabilir. Bu anlaşma henüz imzalanmadı, sadece bir teklifte bulunduk cevaplarını bekliyoruz. Karşı tarafa önemli pozisyon ve prensiplerimizi bildirdik. Bugün itibari ile garantör olan ülkelerle görüşmeye başladık bile. Bu ülkeleri bir zirve ortamına davet edeceğiz. Çünkü prensip olarak bizi ayıran sorunları çözmememiz gerek.”
RUS HEYETİNDEN İLK AÇIKLAMALAR
Rus heyeti tarafından yapılan açıklamada; “Putin-Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün. Bazı maddeler üzerinde anlaştık. Ukrayna’nın önerilerini Putin’in önüne koyacağız.” denildi.
Rus heyeti, Ukrayna tarafıyla İstanbul’da yaptıkları görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıkladı.
HEYET BAŞKANLARI GÖRÜŞTÜ
Kritik görüşmeden önce heyet başkanları baş başa görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması sonrası heyetleri selamlayıp çalışma ofisinden ayrılırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu müzakere masasındaki heyetlere eşlik etti.